Francouzská legenda světové gastronomie Brillat-Savarin patřil k největším gurmánům, byl ztělesněním umění žít. Fyziologie chuti – jeho nejznámější dílo se stalo nejdůležitějším počinem své doby v oboru gastronomie.
magazín Vařečka 17.09.2019 13:00 chuť, víno, gastronomie, restaurace, rande Foto: Shutterstock
Nejprve se mají podávat pokrmy těžší, pak snadněji, při podávání vína je postup opačný.
O jeho zdravém žaludku kolovaly legendy a z jeho pera pochází několik nezapomenutelných výroků: Kuchařem se může stát každý, ale kuchařem umělcem se člověk rodí; stůl je jediným místem, kde se člověk během první hodiny nikdy nenudí; řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaký jsi; objev nového pokrmu má více smyslu pro štěstí lidského pokolení než objev nové hvězdy … A nedá se necítil z jeho zlatých pravidel stolování, které se dodnes dodržují: Nejprve se mají podávat pokrmy těžší, pak snadněji, při podávání vína je postup opačný; menu se má podávat pomalu, aby se každý chod náležitě vychutnal; jídelna má být co nejlépe osvětlena, její teplota nemá přesáhnout 20 ° C. Dobře věděl, o čem mluví.
Skotska delikatesa z vnitřností
Milovník vnitřnosti je ze skotského národního pokrmu nadšený. V takzvaném haggis najde směs ovčího srdce, jater a plic smíchanou s cibulí, pepřem a moukou. Celá hmota se vaří v ovčím žaludku a podává se s bramborami.
ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Kuchyňská příprava zeleniny
Tipy, triky, nápady: Kuchyňská příprava zeleniny
Jak potěšit vaši ratolest? Originálními kousky v dětském pokoji, inspirujte se
Jak potěšit vaši ratolest? Originálními kousky v dětském pokoji, inspirujte se
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího
Tipy, triky, nápady: Pošírování kuřecího
Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli
Tipy, triky, nápady: Skvělé menu s přáteli
Pavouci na talíři
Kdo má strach z pavouků, měl by se Kambodži vyhnout obloukem. Velmi oblíbenou pochoutkou jsou tu totiž tarantule smažené v česnekovém oleji. Tento pokrm je nejenže velmi ceněn pro vysoký obsah bílkovin, ale podle tradice jsou lidé, kteří ho jedí, hezčí.
Treska v portugalském šatě
Nejtypičtějším jídlem Portugalců je treska. Portugalci s oblibou tvrdí, že mají na každý den v roce jiný způsob přípravy. Treska se nejčastěji prodává jako sušený a solený, rohožce se podobající útvar. Aby treska změkla, namáčí se dva dny v čisté vodě, kterou je třeba pravidelně měnit, až se z ní stane měkká hmota.